Kiten in Nederland

Zondag 12 augustus 2012

op 12 augustus 2012

Wat doe je als kitejunkie als het zuidoosten wind is en je woont aan zee? Thuis zitten mokken omdat de windaflandig is? Of toch gaan varen en kijken of je het naar Engeland redt? Nee… dan pak je de auto en sjees je naar de grootste zoetwaterplas van Nederland. Op naar Enkhuizen dus.

Kiten op binnenwater kent zijn eigen uitdagingen. Bijvoorbeeld harde puntige stenen in het water die sneetjes maken in je voeten. Vreemd aanvoelend wier (hoop ik). Kiteslalom op de oplaatzone. Nat gras waar je lekker overuit kan glijden. En het huzarestukje: het punt waar je te water moet. Met je kiteje in de lucht, vlak langs de boomtoppen scherend , lekker over een glad steigertje. Vervolgens spring je met je board in je andere hand het water in.  En loop je zeker 50 meter verder om fatsoenlijk te kunnen starten. Kiten op zee heeft zijn voordelen. En natuurlijk de luxe van ruuuuuuuuuuuuuuuuuuuimte.

De reis viel alles mee. Slechts 1 uur en 10 minuten. Net zover als Oostvoorne ongeveer. Even de boel verkennen. Het ziet er toch weer anders uit dan Jer zich kan herinneren van toen. Al snel kwamen we ook Jer’s kitebuddies tegen van toen. De boel oppompen en varen maar. Hmmm ja dat viel even tegen. De wind was niet echt vaarbaar. Dan maar een rondje aan de Flysurfer van Martijn. Vaart best okey zo’n maandverband, het geeft je vleugels 🙂

Gelukkig trok de wind later toch aan. Met mijn 12M als een malle heen en weer geknald. Geen hoge golven, lekker vlak voor Katwijkse begrippen. Dus goed kunnen oefenen op strak aan de wind varen, keren, board loaden en zelfs 1 klein mini sprongetje gedaan. Ook 1 keer toeside gevaren, maar dat was niet de bedoeling, dus geen idee wat ik deed eigenlijk.

Toen de wind weer langszaam begon in te kakken, verzamelde iedereen weer op het land. Sterke verhalen vertellen over vroegah. Toen kitesurfen nog aan de wieg stond van de sport dat het nu is. En olympisch nota bene. Maar nog niet zo lang geleden werd er door deze mannen gepioneerd op basis van het principe “trail and error” (< lees veel blauwe plekken, levensgevaarlijke capriolen, botbreuken, platgereden zeehonden, uit de lucht 10 meter naar beneden vallen en open wonden) met materiaal, vliegers en techniek en tricks. Zodat wij, beginners, noobies, groentjes… lekker veilig het water op kunnen zonder de beproefing die zij kenden 🙂 Oja… en het was ook gewoon gezellig ouwe hoeren. Voor Jer was het een geslaagd weerzien met oude vrienden!

Zoetwaterratten zijn overigens erg inventieve kiters. Zo bood de eigenaar van dit board Jer zijn expantiepack aan voor de SPOTboardPRO app.

Facts:

Locatie: Enkhuizen

Wind: niet veel (12 tot 18 knp ZO)

Temperatuur: heet en zonnig

Vliegers: zo groot mogelijk

Board: ook zo groot mogelijk

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s